Een kinderwagen is een prijzige aangelegenheid, tenminste als je er eentje wilt van een bekend merk, met een prachtig design, die ingeklapt oogt als de compactheid zelve. Er zijn natuurlijk ook goedkopere kinderwagens, je kunt ze tweedehands kopen of je kunt er 1 kopen van de ‘vorige editie’; dat scheelt over het algemeen aanzienlijk in de prijs.

Zelf vind ik een kinderwagen een absolute must. Absoluut iets wat je in huis moet hebben! De meeste kersverse ouders kopen dan ook een combiwagen, een kinderwagen voorzien van allerlei bij- en toebehoren, die je totdat je kind 4 jaar is in elke fase op een andere manier kunt gebruiken. Er zit een reiswieg bij inbegrepen, soms een autostoeltje (die krijg je er gratis bij ;-)) en een deel waarmee je de wagen tot buggy kunt ombouwen, voor als het kind wat groter is dus. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, standen en uiteraard merken en prijzen. Maar waar moet je nu op letten als je een kinderwagen koopt? Ik deel met jullie een aantal dingen, die ik belangrijk vond.

1. De banden

Zelf heb ik een kinderwagen met luchtbanden, die zijn ontzettend fijn, omdat de baby minder last heeft van hobbels op de weg tijdens het rijden en je kunt over allerlei verschillende soorten ondergronden rijden (van zand tot steen). Tegenwoordig heb je ook foambanden, die rijden blijkbaar net zo lekker als luchtbanden, maar kunnen niet lek gaan. Bijkomend voordeel, lijkt me. En dan heb je nog de schuimbanden. Die doen hetzelfde als foambanden, maar zijn een stuk lichter in het gebruik. Als je veel stoepjes op en af moet, ingewikkelde bochten moet maken of in smallere straatjes moet manoeuvreren, zijn zwenkwielen zijn ontzettend handig.

2.  Makkelijk in- en uitklapbaar

Voor mij moest een kinderwagen ook makkelijk in- en uitklapbaar zijn. Ook in zijn geheel. Niet eerst allerlei zitjes en dingetjes van de kinderwagen afpeuteren, voor je deze eindelijk kunt inklappen. En als de kinderwagen is ingeklapt, moet deze ook niet al te veel ruimte innemen. Dus het onderstel moet niet al te breed zijn (of het moet ook kunnen worden ingeklapt). Als je de kinderwagen vaak meeneemt in de auto is dat ook wel iets waar je op moet letten. Het moet niet zo zijn dat je kinderwagen ingeklapt dusdanig groot is (of de kofferbak van je auto dusdanig klein) dat hij niet meer in de achterbak past. Ook als je klein woont, is het vaak niet handig als je kinderwagen veel ruimte inneemt. Let wel, voor het inklappen van de wagen moet je in de eerste periode wat handigheid ontwikkelen, dus als het de eerste keer niet lukt niet getreurd. In recensies wordt vaak beschreven of kinderwagens al dan niet makkelijk in- en uit te klappen zijn. Zo kun je vooraf een beetje een beeld vormen van welk soort het beste bij jou past.

3. Kliksystemen voor autostoeltje en reiswieg

Ontzettend handig van combiwagens is dat je zowel de autostoel als de reiswieg (niet allebei tegelijk aub) op de wagen kunt klikken met speciale adapters. Als je niet weet hoe het moet, kan dit ontzettend lastig zijn in het begin. Oefening baart kunst, maar voor mij was het gemak hierin ook wel iets, wat ik belangrijk vond.

4. Lichtgewicht

Als je in een bovenwoning of portiekflat woont en je de kinderwagen dus veel moet tillen, is het uiteraard handig om een lichtgewicht te hebben. Vooral net na de bevalling is het geen aanrader om je een ongeluk te sjouwen aan iets als een kinderwagen. Een lichtgewicht is bovendien ook handig als je de kinderwagen veel in het openbaar vervoer gebruikt of veel de auto in en uit moet tillen.

5.  De ‘buggy-stand’

Combiwagens kun je ook ombouwen tot een buggy. Dit is handig voor kinderen vanaf 1 jaar, die al goed rechtop kunnen zitten en hun omgeving goed willen absorberen. Echter is het niet altijd mogelijk om je kind vanuit deze stand in een liggende houding te plaatsen, zodat je kind ook lekker een dutje kan doen in de kinderwagen. Neem je je kind vaak tijdens dutjestijd mee, hou hier dan rekening mee. Zodra je gebruik gaat maken van de ‘buggy-stand’ is het daarnaast wel fijn als je kind op een fijne hoogte zit, zodat hij of zij niet de hele tijd naar ‘benen’ kijkt als je hem of haar rondrijdt. Er zijn maar een paar combiwagens, waarin je kind in de ‘buggy-stand’ lekker hoog kan zitten en dus ongeveer hetzelfde ziet als een volwassene, die loopt.

6. Boodschappenmandje

Als je vaak boodschappen doet met je kinderwagen let er dan op of er een mandje aan de onderkant zit, waar je spulletjes in kwijt kan en hoe groot deze is. Ik weet van mezelf dat ik best wel vaak een supermarkt in liep met de kinderwagen en snel nog even wat boodschapjes deed. Nou, we weten allemaal hoe het gaat als je de supermarkt inloopt voor alleen brood en melk, je neemt nog heel veel meer mee uit de supermarkt. Hoe blij ben je dan als je een kinderwagen hebt met een boodschappenmandje?

7. Veiligheid van je kind

Ik noem deze als laatste, maar het is natuurlijk de meest belangrijke van allemaal: de veiligheid van je kind moet gegarandeerd zijn als je de kinderwagen gebruikt. Hier zijn uiteraard veiligheidsnormen voor ontwikkeld. Een veilige kinderwagen voldoet aan de Europese richtlijn NEN-EN 1888. Hier staan een aantal wettelijke voorwaarden in, waaraan kinderwagens moeten voldoen. Een kinderwagen mag bijvoorbeeld nooit zomaar inklappen. Hij moet hier een dubbele vergrendeling tegen hebben. Daarnaast moeten er op tenminste twee wielen een stevige rem zitten. Ook de gordel en de vering van de wagen moet aan bepaalde eisen voldoen. Ik vind zelf een vijfpuntsgordel wel fijn. Hoewel een driepuntsgordel ook conform de richtlijn is, voelt een vijfpuntsgordel voor mij persoonlijk veiliger. Daarnaast zijn er eisen ten aanzien van de stabiliteit van een kinderwagen. Hoewel de combiwagens ook in driewielers worden verkocht en deze uiteraard veel hipper en sportiever ogen, zijn vierwielers over het algemeen stabieler. Iets om op te letten dus, bij de aanschaf van je kinderwagen.

Kinderwagen kopen, prijzen vergelijken of meer informatie? Kijk op de website van Prenatal , Babypark en Bol.com

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •