Joehoeee, vandaag is het Valentijnsdag.  De dag van de liefde! Misschien heeft er wel iemand stiekem een oogje op jou en komt ie er eindelijk voor uit? Offf niet?! Hoe je het ook wendt of keert vanaf het moment dat de jaarwisseling goed en wel heeft plaatsgevonden, staan alle etalages weer vol met hartjes en melodramatische kaarten in allerlei formaten en kan iedereen zich laten inspireren voor de dag van de liefde. Heerlijk toch?

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Als ik denk aan Valentijnsdag, denk ik aan Cupido, ook wel Amor genoemd. Cupido die op Valentijnsdag zijn gouden liefdespijlen ‘at random’ rond laat vliegen, waarbij de pijlen uiteindelijk in harten van mensen terecht komen. Cupido, een klein gezet, naakt mannetje met vleugeltjes en een pijl en boog. Als je werd geraakt in je hart door een pijl van Cupido, zou je verliefd worden op de eerste persoon die je daarna tegenkomt. De term ‘liefde op het eerste gezicht’ komt daar ook vandaan.  Maar ik heb me eigenlijk nooit verdiept in het verhaal erachter. Want wat heeft Cupido met Valentijn te maken?

Het Christendom

Nou, helemaal niks dus. Valentijnsdag stamt af van een verhaal uit het Christendom, uit de tijd dat een zekere keizer Claudius het voor soldaten verboden had om te trouwen. Het huwelijk zou de soldaten afleiden van hetgeen ze werkelijk moesten doen, namelijk strijden voor het land. De gehuwde soldaten zouden hun aandacht aan hun gezin verkwisten, waardoor ze geen goede soldaten meer konden zijn. Priester Valentinus was het hier niet mee eens en trouwden de geliefden in het geheim. Toen de keizer er achter kwam wat deze priester deed, werd hij ter dood veroordeeld. Terwijl hij zijn doodsvonnis afwachtte, genas hij op wonderbaarlijke wijze de blinde dochter van de stadhouder van Rome. In een andere versie staat trouwens dat zij de dochter van de gevangenisbewaarder was en Valentinus een bisschop was. Enfin, vlak voor zijn executie schreef hij haar een boodschap in de vorm van een brief en ondertekende deze met ‘van je Valentijn’. In het jaar 496 na Christus verklaarde de toenmalige Paus  Valentinus heilig en werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn.

Meerdere wegen leiden naar….Valentijnsdag

Een Christelijke feestdag dus, net als Kerst, Pasen, Pinksteren, etc. Maar zoals het een goed Romeins gebruik betaamt, gaan er nog meer verhalen de ronde over het ontstaan van Valentijnsdag. Het zou te maken hebben met een Romeins feest, ter ere van de vruchtbaarheid van vrouwen, Lupercalia. Ook de godin van, onder andere, het huwelijk en de vruchtbaarheid, Juno, blijft hierbij niet achterwege. Het verhaal gaat dat om haar te eren op 14 februari, tijdens Lupercalia, mannen en vrouwen via een soort loting bij elkaar werden gebracht. De kerk zou dit ‘heidense’ feest vervangen hebben door een Christelijk feest.  Weer een ander verhaal gaat over een Franse graaf, die in de vijftiende eeuw gevangen werd gezet in de Tower of London. Vanuit daar schreef hij brieven aan zijn vrouw, die hij ‘Valentines’ noemde. Er zullen vast wel meer verhalen de ronde doen, maar dit zijn de paar die ik heb kunnen vinden.

Valentijnsdag door de eeuwen heen…

Valentijnsdag heeft dus een ontzettend lange geschiedenis. Het is zo oud als het maar kan zijn. Elke tijd kent zijn eigen Valentijnsgewoonten. Waar het vroeger waarschijnlijk bleef bij het herdenken van de Heilige Valentijn en steeds meer verschoof naar het stiekem verklaren van de liefde aan je ‘crush’ is het nu vooral een commerciële feestdag. Daarover straks meer. Tijdens de vroege Middeleeuwen, waarbij het Christendom als een razende werd verspreid, verspreidde het feest zich eveneens als een razende door Europa. Tot grote ergernis van de kerk kwam het geloof hierbij steeds meer op de achtergrond te staan. Eeuwen later introduceerden Engelse bezetters en emigranten het feest in de Verenigde Staten, waar het commerciële element van Valentijnsdag een extra dimensie kreeg. Sindsdien is Valentijnsdag in Amerika niet meer weg te denken.

Valentijnsdag anno 2017….

Ook bij ons, in Nederland, is Valentijnsdag niet meer van de kalender weg te denken. Al komt het maar door alle rijkelijk gevulde etalages in de aanloop naar Valentijnsdag. Het is meer een commerciële aangelegenheid geworden, waarbij de oorspronkelijke Valentijnsgedachte steeds meer op de achtergrond is geraakt. Op deze dag genieten we in restaurants van ‘Valentijnsdiners’ tegen het dubbele van de reguliere prijs, worden door bloemisten rode rozen verkocht voor de hoofdprijs en is er een cultuur ontstaan, waarbij we gedwongen worden ‘aandacht te besteden aan onze lief’, ongeacht of je het ermee eens bent. Het leuke is dat het nog gretig aftrek vindt ook. Dus waarom zou je het niet doen? Het idee achter Valentijnsdag is een hele mooie en ik ben er absoluut fan van. Dat ga ik zeker niet ontkennen. De hele ambiance er omheen straalt liefde uit. En tuurlijk is het leuk om te worden verrast met een mooie bos bloemen of een cadeautje, maar daar heb ik geen ‘dag van de liefde’ voor nodig. Dat mag van mij ook wel op 15 februari ;-). En ja, het klinkt cliché. En toch kijk ik uit naar vanavond!

Happy Valentine’s Day!

Wat vind jij van Valentijnsdag? En hoe vier jij Valentijnsdag? Laat het me weten in de reacties!

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •