Sangita blogt

over de belangrijke zaken in het leven...

Blog: Prikactie primair onderwijs

Vandaag staken de docenten in het primair onderwijs. Staken? Ja, staken. Nee! De docenten staken vandaag niet. Ze houden een prikactie. De kinderen gaan een uurtje later naar school, maar dat betekent niet dat de docenten een uurtje langer uitslapen. Sterker nog: ze zijn aan het werk.

Wat houdt de prikactie in?

Een prikactie is een korte werkonderbreking die een voor van hinder veroorzaakt, maar het bedrijf niet geheel stil legt. Dit is dus GEEN staking, omdat de docenten gewoon doorwerken. Tijdens de prikactie gaan de scholen een uur later dan gebruikelijk open. Dat is de hinder die ouders en leerlingen ervan ondervinden. De docenten zijn wel gewoon op de reguliere tijd aanwezig, maar verrichten geen lesgevende taken. De deuren van de scholen die meedoen aan de prikactie blijven dus gesloten.

Waarom een prikactie?

Dit alles om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk van de docenten en de lage salarissen.
Wat doen ze dan wel? Koffieleuten? Integendeel. De docenten geven in ieder geval geen les.  Maar dat betekent niet dat ze het uurtje dat de prikactie plaatsvindt, niks doen. Docenten doen namelijk meer dan alleen lesgeven. Ook daar moet aandacht voor zijn. Ze moeten, naast lesgeven, ook een hele administratie bijhouden van alle leerlingen in hun klas bijvoorbeeld. En als je 30 leerlingen in je klas hebt, dan heb je een flinke administratie weg te werken. Daarnaast zijn er ook nog allerlei vergaderingen op school- en soms ook op stichtingsniveau waar de docenten bij aanwezig moeten zijn.  De docenten zijn van mening dat, al deze activiteiten, ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Hiervoor komen zij in actie.

Waar strijden de docenten voor?

Een groot issue is het verschil tussen salarissen van docenten in het voortgezet onderwijs (VO) ten opzichte van de salarissen van docenten in het primair onderwijs (PO). In ieder geval het startsalaris ligt voor docenten op het VO 7% hoger dan voor docenten op het PO. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOB) en de PO Raad kan dit oplopen tot 21% (bron: Nu.nl).  Dit in combinatie met de hoge werkdruk hebben ervoor gezorgd dat de docenten in het basisonderwijs zich genoodzaakt voelen om in actie te komen. Wordt hier in het regeerakkoord niets over opgenomen, dan volgen er na de zomer waarschijnlijk meer acties.

Lerarentekort

Op dit moment is er een groot tekort aan leraren. Dat is ook deels waar de hoge werkdruk aan te wijten is. Docenten hebben er teveel taken bij, die niet horen tot het primaire lesgeven. Daarnaast is per 1 juli 2016 de Wet Werk en Zekerheid ingegaan. De invoering van deze wet heeft consequenties voor de wijze waarop vervanging van docenten bij ziekte, uitval en zwangerschapsverlof wordt geregeld. Het oorspronkelijke doel van de wet is om docenten meer zekerheid te bieden door ze eerder uitzicht te bieden op een vaste baan.  In de praktijk betekent dit dat invaldocenten maximaal zes keren achter elkaar mogen worden ingezet bij een scholenstichting (dus niet bij een specifieke school). Dit betekent dat een invaldocent na zes keer invallen bij eenzelfde scholenstichting, daar een jaar lang niet meer mag invallen zonder dat ze daar een vast contract voor krijgen. ‘Een keer’ invallen kan een ochtend zijn, een paar uurtjes of een volledig zwangerschapsverlof. Het maakt hiervoor niet uit hoeveel uur (of hoeveel weken) je dan hebt ingevallen. Het telt allemaal als ‘een keer’. Wat je in de praktijk ziet is dat invallers dan niet voor een kortdurende vervanging willen komen, maar voornamelijk voor de grote klussen  gaan als zwangerschapsverloven en langdurige uitval van docenten. Scholen krijgen weinig animo van invaldocenten om een ochtend in te vallen. Daar willen ze niet voor komen. Vooral tijdens de griepepidemieën ontstaan hier grote problemen en komt het voor dat er geen docent beschikbaar is om les te geven aan de kinderen, van wie de vaste docent ziek is.

En de kinderen?

De meningen van ouders over de prikactie van de docenten verschillen. De meeste ouders staan positief tegenover de prikactie, maar de andere ouder baalt ervan. Een uur later naar je werk op een dinsdag, de drukste dag van de week. Waarom niet actie voeren op een andere dag? En wat doe ik dan met mijn kind? Stakingen komen weinig voor onder de docenten. Ondanks dat er grote onvrede onder de docenten heerst, komt het in Nederland bijna nooit voor docenten daadwerkelijk het werk neerleggen. Ook nu niet. De school gaat een uur later open voor de kinderen, maar de docenten zijn gewoon aan het werk.  Wat doe je in dat uur met de kinderen? Juridisch gezien is de school bij stakingen verantwoordelijk voor de opvang van de kinderen. De school moet regelen dat kinderen worden opgevangen. Bij een prikactie is de school dat niet verplicht. Maar….als de ouders er om vragen, zou de school wel opvang moeten regelen. Belangrijk is dat de school alleen een uur dicht mag blijven als de ouders hieraan meewerken. Veel ouders weten dit niet. Dus mocht het na de zomer komen tot een verregaande actie in de vorm van een staking, dan kunnen ouders bij de school terecht om de opvang van de kinderen te regelen. De school mag hier wel een vergoeding voor vragen.
Zelf zou ik een uurtje later naar mijn werk kunnen gaan en mijn dochter zelf naar school kunnen brengen. Zij het niet dat de naschoolse opvang vorige week alle ouders die klant zijn bij de naschoolse opvang heeft aangeboden de kinderen vanaf 8.30 uur op te vangen en een uur later naar school te brengen. Net zoals ze de kinderen die naar de naschoolse opvang gaan, ook van school afhalen. De opvang die mijn dochter bezoekt, rekent hier geen extra kosten voor. Het is een extra service voor de ouders. En dat is fijn.

En de docenten?

Ik vind het een goede zaak dat de leraren hebben besloten om in actie te komen. Het werk van een leraar in het basisonderwijs wordt door te veel mensen onderschat. De groepen in het basisonderwijs worden steeds groter. Kinderen die niet goed mee kunnen komen of een zorgbehoefte hebben, blijven te lang onder de hoede van een docent die er niet voor opgeleid is en nog 29 andere kinderen te handelen heeft. Burnouts zijn in het basisonderwijs aan de orde van de dag. De werkdruk is onhoudbaar. De combinatie van een laag en, in de ogen van de docenten, oneerlijk salaris veroorzaakt dat de docenten zich genoodzaakt voelen hier tegen in actie te komen. Dit zijn de directe gevolgen van hoe het onderwijsbeleid op landelijk niveau in elkaar steekt. Het basisonderwijs vormt het fundament van onze kinderen en dus ook van de samenleving. Als de kwaliteit onder druk komt te staan, kunnen we dat niet accepteren. Goede docenten zijn namelijk veel te schaars.

Heb jij kinderen in het basisonderwijs? Doet de school van jouw kinderen mee met de prikactie? Hoe hebben jouw kinderen het extra vrije uurtje doorgebracht?

Deel dit bericht!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

20 reacties

 1. Nee ik heb geen kinderen in het basisonderwijs. Wij hadden hier dus geen ‘last’ van. Wij wonen in Duitsland en heb hier nog niet meegemaakt dat de leraren gaan staken.

  • Sangita

   28 juni 2017 at 10:47

   Misschien krijgen de leraren in Duitsland wel in verhouding met docenten in het VO beter betaald dan in Nederland?

 2. Hier was het ook een uurtje later beginnen. Mijn meisje heeft extra doorgeslapen, wij hebben er verder geen hinder van gehad.

  • Sangita

   28 juni 2017 at 10:47

   Heerlijk als je kind dan een uurtje langer kan doorslapen! Hier nog een kind die naar de crèche gaat, dus we moesten sowieso allemaal de gebruikelijke tijd uit bed 🙂

 3. Oei, dat is wel minder. Gelukkig hier in België nog niet het geval 🙂

 4. Inmiddels niet meer, maar ik hoor regelmatig dat de werkdruk in het onderwijs enorm hoog is. En dat er veel te veel tijd moet naar administratie en dergelijke. Ik snap de prikactie daarom wel.

  • Sangita

   28 juni 2017 at 10:48

   Inderdaad! De leraren moeten té veel doen in té weinig tijd. Als je er dan ook achter komt dat leraren in het VO veel meer betaald krijgen, is de maat op een gegeven moment wel vol!

 5. Ja, hier bij ons thuis hebben we er ook ‘last’ van gehad. Of nou ja, last… ik vind het goed dat de docenten ‘staakten’ en zo kon mijn broertje langer doorslapen! 😉 x A

 6. Onze zoon kon ook een uur later naar school. Samen met papa heeft hij lekker gespeeld in de speeltuin, totdat het tijd was. Hij heeft zich prima vermaakt.

 7. Goed hoor zo’n prikactie, mag best wel wat meer aandacht voor komen! Ook in België kampen we met een lerarentekort..

 8. Ondanks dat ik nog geen kinderen heb en er dus weinig mee te maken heb, kon ik me wel zó boos maken om reacties op Facebook. Door veel mensen wordt het niet als fysieke werkbelasting gezien, dus dan is het niet zwaar. Terwijl mentale werkbelasting net zo zwaar of misschien wel zwaarder kan zijn. Dat soort onwetendheid vind ik zo jammer!

  • Sangita

   28 juni 2017 at 22:18

   Helemaal mee eens! Zo zie je maar hoe belangrijk de docenten zijn. Ik snap dat het een extra ‘belasting’ voor ouders is, maar de actie is RUIM van tevoren aangekondigd.

 9. Hier was ook laat naar school maar vind mijn zoon een beetje niet zo leuk. Want tja hij is altijd vroeg wakker en wachten tot schooltijd veel te lang voor hem.

 10. Ik vind het goed dat leerkrachten er aandacht voor vragen. Hier was het heerlijk rustig de dag beginnen. Ook wel eens prettig op een schooldag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2022 Sangita blogt

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑