Zondag is het moederdag. De dag dat alle moeders in het zonnetje worden gezet. Of toch niet? Met moederdag zou je als moeder die dingen moeten doen die jij leuk vindt. Het is jouw dag! Toch werkt het niet altijd zo. Ik heb in de vijf jaren dat ik moeder ben met moederdag slechts 1 keer iets gedaan wat ik echt leuk vind: thuis blijven en niks doen. Ik was toen net bevallen, dus veel keuze was er niet, maar het gaf me wel het gevoel dat we eindelijk een keer moederdag doorbrachten, zoals ik dat wou.

Hoe ziet de perfecte moederdag voor een moeder er eigenlijk uit?

Ontbijt op bed…NOT!

Erg lief bedacht, maar als je mij ergens niet gelukkig mee maakt is het wel ontbijt op bed. Klaargemaakt door man en kind(eren) en dan gezellig samen opeten, jawel, in bed. Want dat hoort met moederdag. Nou, echt niet. Het klinkt misschien ontzettend ondankbaar, maar zo is het zeker niet bedoeld. De kinderen maken er al een ontzettende zooi van als ze aan tafel eten. De ravage in bed na een heerlijk ontbijtje in bed, wil je echt niet meemaken. Het eet bovendien niet echt fijn. Half liggend met je bord op schoot, angstig voor kruimels in bed. Ik vind het echt geen relaxte start van mijn dag. Bovendien word ik helemaal kriegel van de gedachte dat alle zooi is opgestapeld in de keuken en ik die na het ontbijt ook nog ga moeten opruimen. Nee, eten doen we gewoon aan tafel of op de bank.  Koffie in bed is voor mij wel een ander verhaal. Niets maakt mij gelukkiger dan m’n ogen te openen en een lekkere bak koffie aangereikt te krijgen.

Uitslapen

In alle rust de zondagochtend doorbrengen. Ook dat behoort tot mijn top-3 van moederdag-genoegens.  Geen kinderen, die zich in alle vroegte je bed in wurmen. Even geen luiers verschonen, geen gekibbel van de meiden om me heen en geen getouwtrek om het dekbed. Gewoon heerlijk het hele bed voor mezelf en er overdwars in liggen. De ideale start van de ochtend.

Cadeaus en zelf-gemaakte meuk

Ik hou van cadeaus. Maar, aangezien mijn kinderen nog zo jong zijn, vind ik met moederdag zelf-gemaakte meuk veel leuker. Cadeaus zijn leuk als de kinderen op een leeftijd zijn dat ze ze ook zelf kunnen uitzoeken. Maar zolang de kinderen nog jong zijn en op school en op de opvang leuke dingetjes in elkaar knutselen, ben ik daar helemaal gelukkig mee. Ik kijk er nu al naar uit!

Geen andere verplichtingen

Moederdag is de dag van de moeder des huizes. In ons geval ben ik dat dus. Op die dag draait het om mij en om wat ik leuk vind. Het is de ideale test voor man en kinderen om eens per jaar te laten zien dat ze snappen hoe ik in elkaar zit en wat ik dus leuk vind om te doen.  Andere verplichtingen hebben we het hele jaar door al en probeer ik alles zo goed mogelijk in te passen. Op moederdag is daar geen plaats voor. Ik wil daar ook gewoon niet over nadenken. Toen ik zelf nog geen moeder was, was dat natuurlijk anders. Nu ik zelf moeder ben, plan ik moederdag-activiteiten met mijn eigen moeder, bijvoorbeeld, op een andere dag. Het leven met kinderen is nu eenmaal anders, dus tijd voor nieuwe moederdag-tradities binnen ons eigen gezin.

Rust

Ik heb het al gezegd: in alle rust de zondagochtend doorbrengen. Dat houdt niet alleen uitslapen in, maar ook niet de dagelijkse beslommeringen waar ik me alle andere dagen van het jaar mee bezig hou. Zoals het in bad stoppen van de kinderen en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Geen huishoudelijke perikelen, niet nadenken over wat we vanavond moeten eten en een dagje niet plannen en organiseren onder het mom van: ‘Mama heeft een dag vrij’.Dat lijkt me nou echt heerlijk!

Hoe breng jij moederdag door? En wat vind jij leuk om te doen met moederdag? Laat het me weten in de reacties.

 

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •