Sangita blogt

over de belangrijke zaken in het leven...

Blog: De jaarwisseling – vuurwerk en oliebollen…en de kinderen?

Zoals ik al eerder schreef is december een maand van feest. Vanaf het moment dat de goedheiligman ons land betreedt, begint het. Het is een en al FEEST! En hoe kan het ook anders dat deze feestmaand ook eindigt met FEEST! En wel Oud & Nieuw oftewel de jaarwisseling. Hoe pak je dat eigenlijk aan met kleine kinderen? Is het wel goed om kinderen zo laat te laten opblijven? Hoe ga je om met vuurwerk? En wat doe je eigenlijk met Oud en Nieuw als je kleine kinderen hebt? Ik deel graag wat ik in de afgelopen jaren allemaal heb uitgeprobeerd.

Thuis blijven

De eerste Oud & Nieuw van mijn oudste dochter was ik gewoon met haar thuis. Overdag waren we wel weg geweest. Maar we waren rond een schappelijke tijd weer thuis om te voorkomen dat we onderweg midden in een knalsalvo terecht zouden komen. Zelf lag ze al lang en breed in bed toen het middernacht was. Ze was immers slechts acht maanden en erg gesteld op haar nachtrust. Het harde vuurwerk rond middernacht stoorde haar niet. Ze sliep gewoon door. Goed voor haar, maar minder gezellig voor haar vader en mij. We waren weliswaar thuis, maar het is altijd wel leuk om dit soort momenten samen met anderen te vieren. Destijds waren we redelijk compact behuisd, waardoor we ons ook niet geroepen voelden om mensen bij ons thuis uit te nodigen. Maar ach, ik vond het zelf een prima Oud & Nieuw voor de eerste keer als kersverse moeder.

Uit logeren

Mijn moeder houdt niet van vuurwerk. Ook vindt ze het niet fijn om rond of na de jaarwisseling buiten te zijn, al is het maar in de auto om naar huis te rijden. Al dat rondslingerend vuurwerk, een hekel heeft ze eraan. Zij is dus altijd thuis met Oud en Nieuw en doet eigenlijk niet veel. Toen ik thuis woonde vond ik dat ook prima, gewoon gezellig oliebollen eten en leuke jaaroverzichten en eindejaarsprogramma’s op TV kijken. Rond middernacht even vuurwerk kijken, elkaar gelukkig nieuwjaar wensen en naar bed. Voor mij was het dus een logische gedachte om ons, destijds, enige kind lekker bij oma uit logeren te sturen. Dan konden we op 1 januari ook nog eens uitslapen. Voor mij persoonlijk was dat de meest ideale Oud & Nieuw. Geen zorgen om het kind en ook nog een gezellige avond en nacht. Want dat is wel het nadeel. Als je weet dat je de volgende ochtend niet vroeg op hoeft, omdat er kinderen naast je bed staan, ga je wel wat langer door. Met als gevolg dat je de week erna alsnog moe bent.

Op vakantie tijdens de jaarwisseling

Ook dat hebben we een keer gedaan! We waren met Oud & Nieuw in Maleisië en wel in de hoofdstad Kuala Lumpur. Daar logeerden we in een appartement boven een groot winkelcentrum. We zaten heen hoog, dus we hadden ideaal uitzicht op het vuurwerk. Punt van aandacht echter is dat een grote stad in Nederland niet voor een tiende zo ‘crowded’ is tijdens Oud & Nieuw als een stad als Kuala Lumpur. We waren aan het begin van de avond de deur uit gegaan om een hapje te gaan eten en zouden voor middernacht weer terug zijn. Maar het was een werkelijke crime om weer terug te komen bij ons appartement. Er waren overal mensen, die langs je heen schuurden en doelloos feest vierden in de stad. En wij liepen daar tussen, hartstikke nuchter en met een klein kind. Wat een opluchting was het toen we door de hele mensenmassa’s heen uiteindelijk veilig in ons appartement zaten.

Positief punt van Maleisië is dus dat je 6 uur terug in de tijd reist. Als het daar middernacht is, is het in Nederland pas 18.00 uur. Voor onze dochter hielden we de Nederlandse tijd aan voor bedtijden, eettijden, etc. Anders zou de jetlag bij thuiskomst te heftig zijn voor haar. Voor ons was het ideaal, want dan konden we haar in de middag een siësta laten doen en daarna tot laat de ‘hort’ op. Als we terugkwamen, was het voor haar bedtijd. Ook dat was voor mij de ideale Oud & Nieuw -viering, maar ja, je portemonnee moet dan wel meewerken.

Kinderen laten opblijven

Vorig jaar rond Oud & Nieuw was onze oudste dochter 3 jaar oud. Ze zat destijds in een overgangsfase, waarbij ze zich voorbereidde op het feit dat ze naar school ging. Dus de dutjes overdag werden afgebouwd en ze wilde ook graag het vuurwerk meemaken. Haar zusje was toen rond de 8 maanden en nog echt een baby. Het was onze eerste Oud & Nieuw met twee kinderen. We zouden de jaarwisseling doorbrengen bij familie, ons gezin en hun gezin. Verder zou er niemand zijn. Ideaal leek me dat, lekker rustig maar toch gezellig de jaarwisseling doorbrengen. Aangezien ze een uur van ons vandaan woonden, zouden we daar dan ook blijven slapen. De baby ging al vroeg naar bed, maar van haar wisten we dat ze niet de hele nacht zou doorslapen. Onze oudste mocht opblijven tot middernacht om haar eerste jaarwisseling mee te maken. Echter toen het moment daar was, was ze kapot. Ze was moe van alle spanning van de hele dag dat ze het vuurwerk helemaal niet leuk vond en alleen maar naar bed wilde. Al met al hadden wij, als ouders, een prima Oud & Nieuw. De kinderen lagen op bed te slapen en we liepen af en toe naar binnen om te kijken of het nog goed ging. Voor de rest hadden wij een prima avond.

Dit jaar

Dit jaar heb ik me voorgenomen niet zo moeilijk te doen met de kinderen. Ik heb nu de ervaring van de afgelopen jaren om op te bouwen. De lessen die ik daaruit heb geleerd zijn:

Doe overdag niet te veel: …of eigenlijk helemaal niets! december is een spannende maand voor de kinderen, op de laatste dag opblijven tot middernacht na een drukke dag is niet haalbaar.

Zorg dat ze overdag een dutje hebben gedaan: ookal doen ze dat niet meer; bijslapen kan nooit kwaad en zorgt ervoor dat ze langer kunnen opblijven.

Herken de signalen van je kind: jij weet wanneer je kind huilt, omdat hij/zij moe is of wanneer hij/zij er geen zin meer in heeft. Respecteer dat en breng je kind dan lekker naar bed.

Zorg dat je het zelf ook leuk hebt: niks is zo frustrerend als je Oud & Nieuw mokkend door te brengen, omdat je kinderen niet meewerken.  En geloof me, ze werken nooit mee. Dus maak van tevoren met elkaar afspraken. Wat als er toch een kind van slag raakt? Wissel elkaar af. En het belangrijkste van alles: Hou het gezellig!

Heb jij een leuke tip hoe je de jaarwisseling met kinderen door kan brengen? Laat het me weten in de reacties!

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 reactie

  1. Denk dat het inderdaad niet evident is om oud op nieuw te vieren met kleine kids. Hopelijk heb je ’t leuk gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2019 Sangita blogt

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑