Drama, elke ochtend weer drama! En niet zo’n klein beetje ook.

Mijn dochter heeft ontzettend lang, stijl, haar. Ze heeft letterlijk haar tot aan haar kont. Als ze dan ook ergens trots op is, zijn het wel haar lange lokken. Maar…haar haren kammen vindt zij verschrikkelijk. Uitkammen en daarna een vlecht of een staart wil ze het liefst niet. Als het aan haar lag, zou ze de hele dag met los haar rondlopen en daarbij zingen en dansen. Als dat zo nu en dan gebeurt, doet ze me denken aan ‘Cousin Itt’ van de Adam’s Family. Je weet wel: een klein hoopje haar.

Zelfs een speldje erin om haar haren uit haar ogen te houden, is onacceptabel voor haar. Met als resultaat elke ochtend een gevecht om haar haren te kammen. En als ik dan toch een keer heb toegegeven uit frustratie en het haar los is geweest, is het standaard huilen. Nou ja, huilen is een understatement. Ik denk dat ongegeneerd schreeuwen en krijsen hierbij wel op z’n plek is, met als gevolg dat ik dat ook doe. Ongelooflijk hoeveel knopen er in het haar van een vierjarige kunnen zitten.

Ik heb er zelf nooit over nagedacht, maar op een gegeven moment kwam mijn man, die het tafereel elke ochtend moet aanhoren en aanschouwen, met het briljante idee om erover na te denken hoe dit verschrikkelijke sfeer-verpestende ochtendritueel kan worden uitgebannen. Knippen is sowieso geen optie, voor mij niet, voor hem waarschijnlijk ook niet en al helemaal niet voor onze vierjarige. Maar wat dan wel? Ik ging nadenken en kwam tot de volgende opties:

1. Conditioner

Haren wassen, is tegenwoordig een feestje voor onze vierjarige. Ze kan er na ruim vier jaar eindelijk de lol van inzien. Behalve natuurlijk als er shampoo in haar ogen komt. Maar goed, hoe voorzichtig ik ook probeer haar haar uit te spoelen, er komt altijd wel een beetje shampoo in haar ogen. Conditioner aanbrengen in het haar na het wassen, maakt het haar makkelijker doorkambaar. Uitspoelen en voilà, geen gekrijs bij het haren kammen.

2. Olie

Wat ik dus wel heel consequent bij haar deed, was olie in haar haar aanbrengen. Na het wassen en elke ochtend voor het kammen. Toen ze baby was smeerde ik haar haar ook altijd vol met olie. Ik kon het dan kammen en het haar oogde dan ook niet warrig of pluizig. Het was een gewoonte geworden. Nog steeds eigenlijk. Olie voedt het haar bovendien ook. Ik gebruik gewone babyolie, omdat het geurloos is. Maar kokos- of amandelolie schijnt ook het haar ontzettend te voeden.

3. Borstel met echt varkenshaar

Het klinkt heel onsmakelijk, maar blijkbaar helpt het: een borstel met echt varkenshaar gebruiken. Ik heb het nog nooit geprobeerd (wel een borstel van paardenhaar), maar het schijnt dat wanneer je je haar borstelt met een borstel van echt varkenshaar je haar makkelijker door te kammen is, meer glanst en zachter aanvoelt. Daarnaast breekt je haar minder snel af. Echter, na een klein rondje googlen, kwam ik erachter dat een dergelijke borstel rond de € 55,- tot soms wel € 80,- kost. De borstel gaat wel een heel leven lang mee, wordt in bijna elke recensie hierover gezegd. Misschien toch maar haar huidige borstel vervangen door een borstel met echt varkenshaar?

4. Anti-klit spray

Deze heb ik laatst gekocht en geprobeerd. Toen ik in de winkel stond, was ik verbaasd over de ruime keuze aan anti-klit sprays die er bestaan. Je hebt zelfs een anti-klit spray voor highlights! Die moeten ze van Andrelon maar een keer aan me uitleggen. Maar goed, zo is er dus ook anti-klit spray speciaal voor kinderen. Je hebt ze in een aantal soorten, maar alle sprays komen op hetzelfde neer: ze zitten in een roze spuitflesje en hebben meisjesachtige uitingen op het flesje (prinsesjes, Dora, etc.). Los hiervan, heeft de spray zelf een ‘zoetige aardbeiengeur’. Voor meisjes dus! Ik nam de spray mee naar huis en gebruik het nu bijna elke dag. Ik vind het zelf lastig inschatten of het werkt. Aan de ene kant wel, want het haar kamt makkelijker door. Maar aan de andere kant vind ik wel dat je veel in het haar moet sprayen, wil je het makkelijk door kunnen kammen. Het flesje is daarmee zo op. Dus ja, het werkt wel, maar om nou elke week een flesje aan te schaffen, vind ik ook weer zo overdreven. We gebruiken de anti-klit spray dus nu voor de echt heftige situaties.

5. Haar borstelen tijdens het wassen

Als we wel eens in het weekend naar een feestje gaan en de kinderen gaan mee wil ze ALTIJD los haar. Als het laat wordt, dan valt ze meestal in de auto in slaap, lukt het thuis nog net om haar pyama al slapend aan te trekken (als ze die al niet aan heeft) en om haar nog op de toilet te krijgen om een plasje te doen. Ik ga dan niet ook nog, om gekrijs te voorkomen, haar losse haar uitkammen. De volgende dag is het dan vaak (weer) feest. Ze heeft dan met haar losse haar de hele avond gespeeld en er ook nog mee geslapen. Ik begin er dan niet eens aan om haar haar uit te kammen. Ze gaat dan de volgende ochtend direct onder de douche en ik borstel haar haar tijdens het wassen. Dat doet blijkbaar veel minder pijn, dan het droog kammen, als ik m’n moeder moet geloven tenminste :-).

6. Haar vlechten voor het slapen gaan

Deze laatste en meest logische tip staat in het verlengde van tip 6. Kam het haar uit en vlecht het voor je kind naar bed gaat. Doordeweeks is dat bij mij de standaard. Scheelt een hoop gedoe in de ochtend. Ook als ik haar haar overdag was, dan droog ik het eerst met een handdoek, daarna föhn ik het droog en vlecht het haar meteen. Velen vinden het föhnen van het haar raar, maar ik vind het praktisch. Nat haar is niet fijn en tuurlijk kan het aan de lucht drogen, zoals dat zo mooi heet, maar je kunt van een kind van 4 niet verwachten dat ze op de bank blijft zitten tot haar haar droog is. Met als gevolg: weer knopen in het haar. Nee, ik föhn het haar en daarna gaat er een vlecht in, ook toen ze wat kleiner was föhnde ik haar haar. Op de laagste stand uiteraard ;-). Nu mijn dochter fan van Elsa is, laat ze haar haar ook wat makkelijker vlechten. Daarmee bedoel ik: zonder discussie te voeren over hoe los haar haar zou moeten zijn. Voor een Elsa-vlecht doet ze het namelijk ook 🙂

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •