Sangita blogt

over de belangrijke zaken in het leven...

Blog: Bespaartips #2 voor de vakantie

Het is tijd voor deel 2 in de reeks bespaartips. Deze keer bespaartips voor de vakantie. Als ouders van schoolgaande kinderen ben je natuurlijk hartstikke afhankelijk van de schoolvakanties. En dat zijn nou net de meest dure perioden van het jaar om op vakantie te gaan. Oftewel het hoogseizoen.

Toen onze oudste dochter jonger was, zijn we welgeteld één keer buiten het seizoen op vakantie gegaan. Tijdens de schoolvakanties is het bij ons op het werk ook rustig. Dus is het een logisch moment om op vakantie te gaan. Dit jaar ben ik rijkelijk laat met het boeken van de vakantie. Sterker nog, ik heb het niet gedaan. En de schoolvakantie van mijn dochter begint al op 8(!) juli.  Voor ik mijn vakantie boek, struin ik allerlei websites af om de beste deal te vinden. Echt slecht, want al die tijd die je erin steekt, kost ook wat. Maar goed, toch doe ik het. Ik kan het niet laten.  Ook lees ik alle tips & tricks op andere websites. Veel tips zijn bij mij niet van toepassing, omdat ik toch afhankelijk ben van de schoolvakanties. Hier een aantal tips op een rij die ik geregeld tegenkom.

1. Buiten het seizoen om boeken

Ja, deze is echt een inkoppertje. Daarom begin ik er ook maar mee. Het is altijd goedkoper om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Toen ik nog geen kinderen had, deed ik dat regelmatig. M’n oudste dochter gaat al een jaar naar school en is sinds een paar maanden ook leerplichtig. Sinds ze naar school gaat (nee, ook niet toen ze nog 4 was) hebben we nooit een vakantie buiten de schoolvakanties om geboekt. Best wel jammer, maar goed het zij zo. Maar als je niet aan schoolvakanties gebonden bent, wanneer is dan wel de beste tijd om vakantie te vieren? Eigenlijk vlak voor of vlak na de vakanties. De prijzen liggen dan relatief laag en je hebt nog plezier van de toeristische plekken. Als je ver na het seizoen naar bijvoorbeeld landen als Turkije of Egypte vliegt, heb je kans dat in verband met het laagseizoen veel restaurants en winkels bijvoorbeeld dicht zijn. Ook ben ik wel eens al ‘surfend’ tegen gekomen dat een vakantie heel goedkoop werd aangeboden, maar dat er juist in die weken groot onderhoud aan het zwembad werd gepleegd en je dus niet kon zwemmen. Tja, dan heb je toch niet de voordelen van het opzoeken van de zon in het laagseizoen. Vlieg je naar een tropisch land hou er dan rekening mee wanneer het regentijd is.  Zou jammer zijn als je vakantie daardoor in het water valt. Dit geldt overigens ook voor het hoogseizoen. Enfin, deze optie is dus alleen aantrekkelijk als je geen schoolgaande kinderen hebt.

2. Abonneer je op nieuwsbrieven (en zet ze ook weer uit)

Het moment dat ik een specifieke bestemming heb om naartoe te gaan, hou ik alle aanbiedingen in de gaten.
Ook abonneer ik me op nieuwsbrieven, waarin allerlei goedkope tickets en vakantiedeals worden aangeboden. Zo kan ik makkelijk in de gaten houden of er in mijn reisperiode voor de bestemming waar ik naartoe wil een leuke aanbieding op komst is. Of inspiratie opdoen voor als ik nog niet weet waar we naartoe zouden moeten gaan. De nieuwsbrieven waar ik me voor heb aangemeld zijn: Travelbird, Ticketspy, Holidayguru. Dagelijks krijg ik dan de nieuwe aanbiedingen in mijn e-mailbox. Ik volg deze aanbieders ook allemaal op social media. Aanbiedingen waar namelijk veel op gereageerd wordt, staan vaak hoog op je tijdlijn. En aanbiedingen die goedkoop zijn, daar wordt veel op gereageerd. Zo kun je heel makkelijk ook via social media de beste deals in de gaten houden.
Ook heb ik me aangemeld voor nieuwsbrieven waarmee je de laatste aanbiedingen voor accommodaties (of in combinatie met vliegtickets) in je mailbox krijgt. Nieuwbrieven waar ik me voor heb aangemeld zijn: Tripadvisor, Expedia, Otels. Als ik goedkoop vliegtickets heb kunnen scoren, dan boek ik er via deze websites vaak een accommodatie bij. Als ik geen tickets in de gewenste prijsklasse kan vinden, dan kijk ik op deze websites (met uitzondering van Otels.com) of er nog leuke aanbiedingen zijn inclusief verblijf.

3. Pakketreizen boeken

Pakketreizen, waarbij je je vlucht en hotel (en huurauto) samen boekt, kunnen voordeliger uitpakken. Dan wanneer je alles apart boekt.
Het loont soms ook om even met de pakket-aanbieder telefonisch contact te hebben over de specifieke reis die je wilt boeken. Zij kunnen dan een aanbod op maat voor je doen. Dat klinkt duur, maar vooral als je met kleine kinderen reist kan dit soms voordeliger uitpakken. Als je als volwassene met twee kleine kinderen reist, moet je (als je online boekt) een vierpersoonskamer boeken. Terwijl een driepersoonskamer vaak ook voldoet. Eén ruim tweepersoonsbed en een extra bed. Je krijgt er namelijk geen extra badkamer bij, alleen een extra (baby)bed. En dat extra bed hebben we vaak niet nodig, de extra badkamer wel. Daarnaast is bij veel accommodaties het ontbijt voor kinderen t/m 2 jaar gratis. Het is dus de moeite waard om met een reisspecialist contact op te nemen  en een reis op maat samen te laten stellen.

4. Voordelige vliegtickets

Op het moment dat ik weet naar welke bestemming onze vakantie gaat, stel ik een prijsalarm in. Via Skyscanner kun je heel op een eenvoudige manier meerdere prijsalarmen instellen voor specifieke reisperiodes. Je krijgt dan een email wanneer de prijzen veranderen voor de door jou gekozen bestemming en/of periode. Ook kun je je er weer heel makkelijk voor afmelden. Daarnaast heb je nog de website Vliegennaar.nl, waar je een maximumbedrag kunt invoeren voor het prijsalarm afgaat. Daarnaast struin ik allerlei vliegticket-aanbieders af, die (beweren) tegen bodemprijzen vliegtickets aan te bieden, zoals Tix, Skyscanner weer, Vliegwinkel en Ticketspy. Nadeel van, bijvoorbeeld, Tix is dat je wel voordelige vluchten krijgt, maar vaak lang onderweg bent en  veel overstappen hebt of lang moet wachten tijdens een overstap. Zelfs als je een korte afstand zou moeten vliegen. Lang vliegen, veel overstappen of lang wachten, is niet de meest ideale combinatie met kinderen. Als je overigens een wachttijd tussen twee vluchten in hebt, kun je bij de vliegmaatschappij informeren of je van het vliegveld af moet. Als je je overstap pas na 18 uur hebt bijvoorbeeld kun je in de tussentijd een overnachting in de stad van overstap boeken en de volgende ochtend weer richting het vliegveld vertrekken.

Vliegtickets kun je ook vaak voordelig op de kop tikken door te boeken bij budget airlines, zoals Ryanair en Easyjet. Nadeel is wel dat er allerlei kosten bijkomen voor als je ruimbagage meeneemt en dat de maaltijden niet inbegrepen zijn. De maaltijden hoeven niet zo’n groot probleem te zijn, omdat je vaak alleen binnen Europa vliegt en de afstanden dus kort zijn. Maar apart voor de ruimbagage betalen bovenop de ticketprijs kan een prijzige aangelegenheid worden als je wat langer op vakantie gaat en je dus wat meer spullen nodig hebt van thuis. Net zoals dat Europa budget-airlines heeft, heeft Azië dat natuurlijk ook. Met AirAsia kun je vanuit Azië nog naar andere Aziatische landen vliegen. In India heb je Spicejet Airlines, die ook goedkopere vluchten aanbied binnen en beperkt buiten India, maar wel binnen Azië. Ideaal als je vakantiebestemming toch nog teven valt en je voor een klein prijsje ook nog een ander land kunt bezoeken.  Ook hier is het belangrijk om op de kleine letters te letten.

Daarnaast lees ik vaak als gouden tip om op zoek te gaan naar vliegtickets op een doordeweekse dag in plaats van in het weekend. In het weekend surfen namelijk veel meer mensen op het web op zoek naar tickets, wat zorgt voor aanzienlijke prijsstijgingen.

5. Vlieg vanaf een andere luchthaven dan Amsterdam

Wij wonen in de Randstad. Voor ons is vliegen vanaf Amsterdam ideaal, maar niet altijd de meest goedkope optie. Er zijn natuurlijk ook nog andere vliegvelden in Nederland, waar vandaan je de wijde wereld in kunt vliegen. Of vliegvelden dichtbij Nederland, zoals Brussel en Düsseldorf. Vliegen vanaf deze bestemmingen is heel vaak goedkoper. Vlieg je vanaf de kleinere vliegvelden in Nederlands, zoals Rotterdam of Eindhoven, dan ben je ook nog sneller door alle bagage- en paspoortcontroles heen. Vliegen vanaf een andere luchthaven dan Amsterdam is zeker aantrekkelijk als het gaat om de kosten voor alleen het ticket . Alleen moet je voor jezelf de afweging maken of alle bijkomende kosten (treinticket of benzine en parkeerkosten) afwegen tegen het goedkopere ticket. Als je alle kosten bij elkaar optelt, kun je soms duurder uit zijn.

6. Last minute of vroeg boeken?

Last minute boeken loonde vroeger veel meer dan nu. Vooral in het hoogseizoen. Als je vroeg boekt, krijg je vaak ook vroegboekkorting. Vroeg boeken voor het hoogseizoen is dan een voordeligere optie als je met kleine kinderen reist dan wanneer je afhankelijk bent van een last minute. Je hebt dan gegarandeerd plek in die ene accommodatie waar je wilt verblijven en jullie plekken in het vliegtuig. Ben je wat flexibeler dan loont het wel om een last minute te boeken. Als je niet afhankelijk bent van seizoenen, specifieke accommodaties, overstaptijden en ga zo maar door, kun je voor weinig op het laatste moment een reisje boeken naar zonniger oorden. Flexibiliteit is hier wel het toverwoord. Dus: Erg flexibel = last minute voordeliger, Niet flexibel = vroeg boeken voordeliger.

7. Boek enigszins flexibel

Als je dan toch in het hoogseizoen moet vliegen, neem dan een marge van een paar dagen als het gaat om de vertrek- en de aankomstdatum van je reis. Deze marge zorgt ervoor dat je toch een iets betere deal kan krijgen en accommodaties toch iets meer kamers beschikbaar hebben dan wanneer je een aantal dagen ervoor of erna vertrekt of aankomt. Binnen het hoogseizoen heb je op bepaalde plekken namelijk ook een piekperiode. Dat is het moment waarop iedereen tegelijk op vakantie is op uiteraard dezelfde plek ;-). Accommodaties zijn dan vaak volgeboekt en vliegtickets uitverkocht of heel prijzig. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vliegen op dinsdag en woensdag het goedkoopst is en vliegen op zaterdag het duurst. Ook de momenten waarop de zakenmensen vliegen (veelal maandagochtend en vrijdagavond) kunnen aantikken als het gaat om de ticketprijzen.

8. Doordeweeks vliegen

Misschien overbodig om te noemen, maar op een doordeweekse dag vliegen is goedkoper dan wanneer je van vrijdag t/m zondag vliegt. Veel mensen hebben een voorkeur om in het weekend te vliegen, omdat ze dan voor het start van een nieuwe (werk)week weer terug zijn. Uiteraard is de beweegreden hier achter dat dit minder vrije dagen kost en daarom een erg gewilde vliegdatum.

9. Boek enkele reis-tickets

Soms is het goedkoper om je terugreis vanaf of naar een andere bestemming te boeken dan je heenreis. Dit is de zogeheten ‘open jaw’-ticket. Je vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok, reist ondertussen nog even rond in Thailand en Maleisie en vliegt daarna weer terug vanaf Maleisie naar Amsterdam. Of je vliegt van Amsterdam naar Bangkok en van Bangkok naar Brussel bijvoorbeeld.  Je boekt dan twee enkele reizen of maakt online gebruik van de ‘multicity’-optie of de optie ‘meerdere bestemmingen’. Ticketprijzen kunnen dan vaak aanzienlijk lager uitvallen. En het is natuurlijk ideaal dat je op je vakantiebestemming niet gebonden bent aan één thuisbasis om weer terug te vliegen. Ideaal voor als je lekker een beetje rond wil reizen.

10. Goedkoper vliegen door een simpele truc

Ik was een keer tijdens het boeken van vliegtickets per ongeluk op een anderstalige site van Expedia terecht gekomen. Toen ik in mijn adresbalk keek, zag ik inderdaad een onbekende extensie staan dan de bekende .nl of .com die ik gewend was. Toen ik vliegtickets ging zoeken, bleek ik per ongeluk goedkopere tickets gevonden hebben, tenminste dat dacht ik. In de veronderstelling dat de ticketprijzen niet zoveel konden verschillen, ben ik maar weer terug gesurft naar de oorspronkelijke Nederlandse website met de voor mij bekende .nl extensie. Daar bleken de tickets weer de prijs te zien die ik eerder had gezien en ik heb ze geboekt. Nu keek ik dus laatst naar een uitzending van Radar waar ze deze truc uitgebreid behandelden. Het kon soms wel verschillen van een paar tientjes tot een paar honderd euro omte boeken vanuit een ‘ander’ land dan Nederland. Ticketvergelijker Kiwi.com heeft hierbij de proef op de som genomen en vergeleek een miljoen vluchten vanuit 80 landen (zowel korte als lange afstandsvluchten). Uit het onderzoek bleek dat Nederland één van de duurste landen is om een vlucht te boeken. Voor een vlucht betaal je gemiddeld €50,10 per 100 km. Maleisie bleek het goedkoopste land te zijn om een ticket vandaan te boeken. Je betaalt dan gemiddeld € 3,84 per 100 km. Het kost misschien wel wat tijd, maar volgens mij is het echt de moeite waard om te kijken of je met een dergelijke exercitie je voordeel ermee kunt doen.
Ook als je graag met de KLM vliegt, kun je besparen. Wanneer je via zustermaatschappij Air France boekt, betaal je geen boekingskosten. Scheelt zo weer 10 euro!

Heb jij je vakantie al geboekt voor de zomer? Hoe zorg jij ervoor dat je niet te veel uitgeeft bij het boeken van je vakantie? Laat het me weten in de reacties!

Deel dit bericht!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

23 reacties

 1. Van een andere luchthaven vliegen kan inderdaad vaak helpen, ben toen ik naar amerika vloog naar schiphol gekomen (ipv brussel) en dat was een pak voordeliger – zelfs mét treintickets van 50euro bij 🙂

 2. Frieda Wauters

  7 juli 2017 at 17:21

  heel leuke tips ga ik zeker bewaren

 3. Hele goede tips! Vooral de budgetvliegtickets van Ryanair kunnen mij érg verrassen 🙂

 4. Inderdaad zeer handige tips! Vliegen vanaf een andere luchthaven kan flink schelen!

  • Sangita

   13 juli 2017 at 12:27

   Ja, dat klopt inderdaad!. Jammer genoeg kunnen wij met kleine kinderen niet heel ‘flexibel’ vliegen.

 5. Wat goede tips! Handig artikel om vakantie planning te regelen

 6. Ik heb ook nog niet geboekt en de vakantie is vandaag begonnen…Helaas kunnen wij ook alleen tijdens de schoolvakanties op vakanties. Last minute loont inderdaad ook nog eens veel minder dan vroeger. Ik reis met 3 kids van 10, 14 en 15 en dat is eigenlijk echt een crime want ze betalen tegenwoordig bijna overal volle mep ook nog 🙁

  • Sangita

   13 juli 2017 at 12:28

   Ja, met kinderen van die leeftijd moet je je vakantie inderdaad ruim van tevoren regelen. Anders mag je de hoofdprijs neertellen!

 7. Nu onze dochter niet meer met ons op vakantie gaat, kunnen we lekker buiten het hoog seizoen boeken en dat scheelt een hoop. En ik heb een e reader en koop nooit meer boeken. En e books downloaden wij gratis

 8. Handige tips geef je!

 9. Die laatste tip klopt echt! Scheelt mega veel geld. En het kost inderdaad altijd best veel tijd om te beste deal te vinden, maar dan heb je ook wat :).

  • Sangita

   13 juli 2017 at 12:29

   Ja, ik vind het zelf altijd wel leuk om de beste deal eruit te slepen. Dus tijd erin steken, vind ik ook nooit zo’n probleem.

 10. Je tips zijn erg handig. Blijf me wel verbazen dat het zoveel kan verschillen. Als je goed oplet kan je inderdaad een hoop geld besparen.

 11. Heel handig stuk. Als je je hoofd erbij houdt kan je veel geld besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2022 Sangita blogt

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑