Sangita blogt

over de belangrijke zaken in het leven...

Blog: Bespaartips #1 dagelijkse boodschappen!

Ik hou ervan om de meest goedkope deals binnen te slepen. Ik heb er een sport van gemaakt. Als ik online shop zoek ik er altijd wel een kortingscode bij. Als ik ergens naartoe wil, kijk ik of ik een leuke actie kan vinden online en ga zo maar door. Ik heb op alles wel een manier gevonden om te besparen of om een betere deal uit te onderhandelen. Ik wil graag in een blogreeks mijn tips & tricks met jullie delen. Elke week publiceer ik een blog met bespaartips, 5 weken lang. Vandaag trap ik af met deel 1: de dagelijkse boodschappen!

Vroeger had ik er echt een hekel aan: boodschappen doen. Sinds ik kinderen heb, zie ik een rondje supermarkt echt als een ‘uitje’. En een gezin van vier heeft altijd wel boodschappen nodig. Ik heb er tegenwoordig een sport van gemaakt om zo voordelig mogelijk onze A-merken in huis te halen. Met twee kids in huis, onze maandelijkse vaste lasten en ons voortdurende gebrek aan tijd, ben ik actief gaan nadenken over waar we op kunnen besparen.  Voor de boodschappen hebben we een ruim budget, maar is dit ruime budget nu wel nodig? Ik deel mijn tips graag…

1. Bekijk de folders.

Elke zondag viel er een dik pak reclamefolders bij ons in de bus. Sinds we een NEE – NEE sticker hebben, ontvangen we deze folders niet meer. De oplossing hiervoor heb ik gevonden in de Reclamefolder-app. Niks geen overbodig papier meer in huis, maar gewoon een app, waarop je alle actuele aanbiedingen kunt terugvinden van je favoriete drogisterijketen, supermarkt of bouwmarkt. Deze app heeft tegenwoordig ook een functie, waarbij je al je klantenkaarten kunt opslaan op één plek op je mobiel. Bij de kassa kunnen ze dan worden gescand met de QR-code of de barcode die je telefoon genereert. Dit alles zonder dat je tussen al je klantenkaarten of alle zooi in je tas je klantenkaart moet zoeken. En no worries, doet de code het niet, dan kan de cassière gewoon handmatig het nummer van je klantenkaart in de kassa invoeren.

2. Maak een boodschappenlijstje

Ik werk sinds kort met een vaste boodschappenlijst met producten, die we wekelijks gebruiken, zoals brood, melk, groenten, fruit, etc. Deze lijst varieert weinig. En na een aantal weken ‘trial and error’ toepassen, weet ik hoeveel ik van bepaalde producten nodig heb om de houdbaarheidsdatum niet te overschrijden voor het op is. Een boodschappenlijst geeft je richting en zorgt ervoor dat je niets vergeet. Daarnaast helpt het mij om de focus te houden op de producten die ik ECHT nodig heb. Producten als zout, suiker en olie koop je niet zo vaak, omdat ze lang mee gaan. Als dat bijna op is en het staat niet op m’n lijstje, dan vergeet ik het gewoon.
Het beste is om van tevoren voor de hele week een maaltijdschema te maken. En dan  het liefst op basis van de supermarktaanbiedingen (groenten, fruit, vlees en vis) van die week. Gewoon op de dag dat je je lijstje maakt per dag bedenken wat je de hele week gaat eten. Ik hou daar wel van. Alleen dat wordt thuis niet altijd gewaardeerd. Als je voor de hele week boodschappen doet op basis van wat er de hele week gegeten wordt en hoef je niet elke dag naar de supermarkt voor één of twee dingen. Bespaart je tijd én impulsaankopen.

3. Punten sparen bij een supermarkt

Echt een aanrader. Ik spaar kooppunten bij de Hoogvliet. Voor elke 10 cent die ik besteed, heb ik de mogelijkheid om voor 1 cent een kooppunt te kopen. Dus als je voor € 25,- boodschappen hebt gedaan, kun je 250 kooppunten bijkopen voor €2,50. Je betaalt dan in totaal € 27,50, waarvan €2,50 op je klantenkaart wordt bewaard. Deze €2,50 is meteen al €2,66 waard als je het zou laten uitbetalen. Je krijgt hier namelijk 6% rente over. Dat is nog eens lekker sparen! Geen enkele bank kan dit overtreffen. Het totaal aantal gespaarde punten kun je terugvinden op je kassabon. Via de omrekentabel die je online kunt vinden, kun je dan omrekenen hoeveel je punten waard zijn. Deze punten kun je laten uitbetalen (op elk wenselijk moment) of je kunt ze inzetten om (een deel van) je boodschappen te betalen. Ideaal! Overigens kun je met je punten ook meedoen aan allerlei spaaracties. Maar reken wel even om wat je hebt betaald voor het ‘gratis’ product. Soms kom je toch nog bedrogen uit.

Even snel een rekenvoorbeeld:
Stel: je koopt elke maand €15,- aan kooppunten (1500). Na een half jaar heb je dan 1500*6 =9.000 kooppunten gespaard en daarvoor €90,- uitgegeven. Als je deze 9.000 punten in één keer laat uitbetalen, heb je recht op een bedrag van €95,74. Na een jaar heb je €180,- uitgegeven om 18.000 kooppunten gespaard te hebben. Als je deze 18.000 punten in één keer laat uitbetalen, heb je recht op een bedrag van €191,49. Dat is dus een winst van € 11, 49!

Deze klantenkaart beveilig je overigens met een pincode. Die code heb je niet nodig om je punten erop te zetten, maar wel om je punten op te nemen.

4. Groot inkopen

Er zijn producten, die altijd wel ergens in de aanbieding zijn. Altijd, jawel altijd! Producten als luiers, toiletpapier, keukenrollen, billendoekjes, tandpasta, shampoo, bodylotion, verzorgingsproducten voor de kinderen, badschuim, deodorant, douchegel, vaatwastabletten, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen…..allemaal producten, die je dagelijks gebruikt, geen houdbaarheidsdatum hebben en waar je nooit naast wilt grijpen thuis. Ze zijn altijd wel ergens in de aanbieding. En ik heb het dan niet over huismerken, maar echte A-merken. En dat betekent ook niet dat ik steeds een andere shampoo, tandpasta of wasmiddel gebruik. Ik probeer de voorraad wel zo aan te vullen, zodat ik het daarmee kan uitzitten tot de eerstvolgende aanbieding.

5. Investeer in een grote vriezer

Een grote vriezer is echt een must. Je kunt er zoveel in bewaren en het zal je nog verbazen hoeveel je kunt invriezen aan overtollig eten en andere dingen. Wat zit er dan allemaal in mijn vriezer?
Nou, brood voor de hele week bijvoorbeeld. Als je je brood vers koopt en het dezelfde dag nog invriest, is het prima te doen. In de ochtend of de dag ervoor haal je het aantal sneetjes brood dat je nodig hebt uit de vriezer en met 10 mins is het ontdooit. Heb je erg veel haast dan kun je altijd nog de magnetron gebruiken om het brood te ontdooien.
Vlees en vis: gestickerd en wel. Als je je vlees in de vriezer doet, weet je wel wat je invriest, maar ik heb vaak genoeg iets uit de vriezer gehaald, waarvan ik dacht: wat voor vlees is dit? Het is een kleine moeite om er een label op te plakken met hoeveel vlees of vis erin zit en wat voor vlees of vis het is.
Daarnaast heb ik een kleine voorraad aan ingevroren eten. Als ik zelf kook, probeer ik altijd een beetje extra te koken aan vlees of vis. Een deel zet ik apart en vries ik in voor op een doordeweekse dag de week erna. Dat scheelt weer in tijd en je hebt in no-time je eten op tafel.
Diepvriesgroenten: Ik vind het doordeweeks erg lastig om voor de kinderen een voedzame maaltijd op tafel te zetten, zonder dat ik daar veel tijd in steek. De oplossing hiervoor heb ik gevonden in diepvriesgroenten: broccoli- en bloemkoolroosjes, spinazie (gewoon gehakt en à la crème); dat zijn producten die ik standaard in mijn vriezer heb. Met gemak heb je dan binnen een kwartier toch iets gezonds voor de kinderen op tafel gezet.

6. Seizoensproducten zijn voordeliger

Mijn moeder wist vroeger precies welke producten er ‘in het seizoen’ waren. Ze kookte zelf (en nog steeds) zoveel mogelijk met seizoensgroenten. Daarnaast kocht ze ook altijd seizoensfruit. Bovendien zijn het fruit en de groenten die in het seizoen zijn veel lekkerder dan wanneer je ze buiten het seizoen koopt, aldus mijn moeder. Ik proef het verschil wel met fruit. Ik koop, bijvoorbeeld, nooit een watermeloen in de winter. Maar met groenten, echt niet. Soms zijn groenten buiten het seizoen wat moeilijker te krijgen. En als je ze buiten het seizoen koopt, zijn ze ook duurder. Maar hoe weet je nou welke groenten en fruit er in het seizoen zijn? Nou, daar heb je tegenwoordig een handige app voor of je zoekt het gewoon per maand op. Zelf gebruik ik deze website.

7. A-merken zijn niet altijd de beste merken

Ik was met stomheid geslagen toen ik naar een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde keek over de kwaliteit van melk . Bij ons in huis wordt redelijk veel melk gedronken. Merkentrouw als ik ben en uiteraard in de veronderstelling dat het betere kwaliteit melk was, kocht ik standaard de 2,4 liter jerrycans van een bekend merk. Niet nodig dus! Het blijkt dat zowel het goedkoopste merk melk (huismerk van de supermarkt) als de melk van een bekend merk uit dezelfde fabriek kunnen komen en beide pakken vanuit dezelfde melkstroom worden gevuld. In de kwaliteit van de melk zit dus geen verschil, maar wel in de verpakking. De leuke plaatjes en bekende typjes die op de melkverpakking staan, maken de melk van het bekende merk duurder dan het simpel uitgedoste huismerk. Serieus? Daar had ik echt niet bij stilgestaan. Sinds ik dat weet, gebruiken wij dus standaard de melk met de meest saaie verpakking, die dus ook het goedkoopst is. Van bepaalde producten koop ik overigens wel altijd het A-merk. Een voorbeeld hiervan is frisdranken, als we ze al kopen. Daar hebben we altijd A-merken van, simpelweg omdat we de huismerken ervan gewoon niet lekker vinden.

Dit zijn mijn bespaartips op de dagelijkse boodschappen. Heb jij ook bespaartips op de dagelijkse boodschappen? Deel ze vooral in de reacties.

Deel dit bericht!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 reacties

 1. Het eerste waar ik aan dacht toen ik deze blog post las is: Extreme couponing haha! Je zal de serie vast wel kennen uit Amerika. Kost wel veel tijd en moeite om zoveel mogelijk te besparen maar dan heb je ook wat :). Bedankt voor de tips!

  • Sangita

   27 juni 2017 at 14:13

   Eigenlijk is deze blog post ook geïnspireerd op het extreme couponing. Toen ik bij mijn tante op vakantie in de VS was, gingen we nooit de deur uit zonder dat we de bijbehorende coupons met ons mee hadden.

 2. Jaaa, dit is handig. dank je wel. Vriezer komt eraan

 3. Groot inkopen in de aanbieding doe ik ook vaak. Het komt altijd wel weer op.

 4. Goeie tips!!! Vriezer wil ik idd heel graag. En verder doen we eigenlijk t meeste wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2022 Sangita blogt

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑