Vanaf het moment dat je een kindje verwacht, heb je negen maanden om je erop voor te bereiden. Alhoewel, iets minder eigenlijk. Je weet natuurlijk niet meteen dat je zwanger bent, vaak pas na een maand of twee of sommigen zelfs pas later. De meesten starten de voorbereidingen pas na de 12 weken echo, het officiële moment dat je ook de rest van de wereld mag laten weten dat je een kindje verwacht.

Sommigen wachten, om weloverwogen redenen, tot 16 weken zwangerschap, voordat ze het wereldkundig maken. Hoeveel voorbereidingstijd je ook hebt, de meesten ervaren het als te weinig. Toen ik mijn eerste kind kreeg, heb ik heel veel informatie ingewonnen bij anderen over wat nodig is om voor je baby in huis te hebben. Op basis van de ervaring, die ik daarna heb opgedaan, zijn er uiteraard wat zaken op mijn lijstje bij gekomen en andere weer afgevallen. Uiteraard zijn er de standaard uitzetlijstjes van zaken, die je sowieso nodig hebt als je een baby krijgt, maar er zijn ook een aantal dingen die hier niet op staan en gewoon handig zijn. Ik deel mijn ervaringen met jullie.

1. Voedingskussen

Deze vond ik niet alleen handig voor de baby, maar ook voor mezelf.  Als hoogzwangere slaap je wat lastiger dan gebruikelijk. Die dikke buik zit in de weg en er gieren hormonen door je lichaam, die je nachtrust ook niet vaak ten goede komen. Een voedingskussen biedt hier een oplossing voor. Niet voor de gierende hormonen uiteraard, maar wel voor een comfortabele houding tijdens het slapen. Na de geboorte van de baby kun je het kussen gebruiken als ondersteuning bij het voeden van de baby, om lamme armen te voorkomen. Ook kun je het voedingskussen gebruiken om je pasgeboren baby beschermd op een dekentje neer te leggen in de box of op een dekentje op de vloer. Ook als de pasgeboren baby bij je in bed slaapt, kan het veilig zijn als je er een voedingskussen omheen doet (bij wijze van barricade).  Voedingskussen er omheen en het voelt al een stuk veiliger om je baby neer te leggen.

2. Sokophouders

Ontzettend handige dingen, die ik bijna dagelijks heb gebruikt,  sokophouders. Ja, sokophouders. Ik was namelijk altijd de sokjes van de baby kwijt of er continu mee bezig de afgezakte sokken terug te hijsen. Aangezien er al zoveel mee moet in de luiertas van de baby vergat ik vaak extra sokken mee te nemen. En zeg nou zelf, een baby met 1 sok is geen gezicht, dus doe je die andere ook maar uit. Babyvoetjes zijn immers het toppunt van schattigheid! Alleen is het niet zo heel handig als het geen blote-voeten-weer is. Sokophouders dus. Dat zijn elastische sokjes (zonder hiel en teentjes), die je over de sokken van de baby aandoet. Zo blijven de sokjes goed zitten, precies zoals je ze hebt aangedaan.

3. Luieremmer

Bij de geboorte van mijn oudste dochter had ik de zogeheten nappy wrapper luieremmer aangeschaft, een ontzettend handig ding. Er gaan luiercassettes in, zoals dat genoemd wordt, waar een soort antibacteriële folie in zit. Het werkt als volgt: je zorgt dat er een cassette in de luieremmer zit, je stopt er een vieze luier in, je verricht de twist & lock-handeling (een paar keer draaien aan het hendeltje) en voila je luier is luchtdicht, uit het zicht en bacterievrij verpakt. Het enige wat je ziet, als je de luieremmer leegt, is een soort worstenketting van verzegelde luiers. Bij de geboorte van de oudste woonden we in een appartement, waar het huisvuil slechts 1x per week werd opgehaald. We hadden ook geen container, waar we tussentijds huisvuil konden dumpen. Met een baby in huis kun je daar niet op wachten. De luieremmer biedt hier een ontzettend goede uitkomst voor. Bij de geboorte van de tweede had ik twee luieremmers, maar inmiddels waren we toen verhuisd naar een huis op de begane grond met containers. De luiers gooi ik nu meteen in de container en de luieremmers gebruik ik bijna niet.

4. Babyfoon

Een babyfoon vind ik een absolute must. Als je net bevallen bent, hoor je continu overal en nergens baby’s huilen, maar negen van de tien keren is het niet je eigen baby. Een babyfoon is dan een goede uitkomst. Niet alleen voor thuis, maar ook als je ergens anders bent. Als we naar verjaardagen of op visite gingen bij vrienden of familie nam ik de babyfoon altijd mee. Ik kon de baby op een rustige plek in bed leggen, babyfoon aan en ik kon weer me weer mengen in het gezelschap. Ik hoefde ook niet 10x te gaan kijken of de baby wakker was geworden, want dat hoorde ik gewoon door de babyfoon. Tegen de tijd dat de jongste in aantocht was, was de babyfoon van de oudste al helemaal uitgeleefd. Ik heb er toen eentje met camera aangeschaft. Nou, dat was helemaal feest. Als ze huilde, hoefde ik nu niet naar boven te lopen, maar kon ik gewoon eerst even op het camerascherm kijken wat er scheelde. Let wel, deze babyfoons kunnen ook op je WiFi-verbinding werken, zodat je meer bereik hebt (ook bij de buren of helemaal achterin de tuin). Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd, omdat ik uit principe niet de deur uitga (behalve de tuin in) als m’n kinderen slapen, maar ik begreep dus dat er hele criminele netwerken zijn, die dergelijke WiFi verbindingen op afstand hacken en beelden van baby’s of borstvoedende moeders online zetten. Wees daar dus bedacht op als jij wel je babyfoon op jouw eigen WiFi-verbinding aansluit.

5. Kinderwagen

Een kinderwagen: sowieso doen! Ik heb echt ontzettend veel plezier van mijn kinderwagen gehad, nog steeds eigenlijk, vooral toen mijn kinderen net geboren waren en het was mooi weer buiten. Gewoon lekker even een wandelingetje maken of weer eens uitgebreid winkelen; het kan allemaal met een slapende baby, mits je een kinderwagen hebt natuurlijk! Zelf had ik een tweedehandsje van iemand overgenomen voor een prikkie en beide meiden hebben deze gebruikt. Ik durfde er in de zomer niet meer mee op vakantie, want ik was bang dat ie nu echt uit elkaar zou vallen. Maar goed, een vriendin van mij had er nog twee liggen, die ze graag kwijt wou, dus daar zeg ik geen nee tegen. Een nieuwe kinderwagen is ontzettend duur, maar er zijn genoeg mensen die hun kinderwagen na vier jaar te koop zetten, dus een tweedehands is zo te vinden. Ik heb zelf de reiswieg ontzettend veel gebruikt bij beide kinderen. Als ze zo klein zijn, kunnen ze er namelijk makkelijk in slapen en je klikt de reiswieg zo op de kinderwagen. Ook los gebruikte ik de reiswieg vaak, omdat hij relatief licht is. Bij m’n jongste hadden we geen box in de woonkamer geplaatst, omdat we vonden dat het afbreuk deed aan de ruimte en de loop in de woonkamer. Ook hebben we een open keuken. Koken deed ik als de baby lag te slapen. En het is gewoon niet handig om je baby in de etenslucht te laten slapen. Dus gebruikte ik voor beneden de reiswieg en bracht ik de baby naar boven als ik besloot om te gaan koken. Tussen de 0 en 9 maanden, maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke kinderwagen je gebruikt. Je maakt namelijk het meest gebruik van de maxi cosi en de reiswieg, dus je kind ligt of zit sowieso achterstevoren in de kinderwagen. Een uitgebreide uiteenzetting, waar ik op heb gelet bij mijn kinderwagens kun je hier in 1 van mijn blogs lezen.

6. Wikkeldeken

Het aan- en uittrekken van het jasje van mijn baby’s vond ik echt een hels karwei. Als ze dan een jasje aan hadden, deed ik vaak ook nog een dekentje over de beentjes om te voorkomen dat ze het toch nog koud kregen. Je moest dan ook continu opletten of het dekentje tijdens het lopen naar de auto nog wel in de maxi cosi lag. Het kwam wel eens voor dat je bij de auto aankwam en het dekentje lag ergens op straat. Een ideale oplossing hiervoor is deze wikkeldeken. Ik heb hier echt ontzettend veel plezier van gehad. In de zomer was het ideaal om de baby in te wikkelen en te vervoeren als het in de avond (of natuurlijk ook overdag) wat frisser was en in de winter wikkelde ik het over de jas als extra deken om de baby heen. Je wikkelt de deken in een vaste volgorde om de baby heen en zet het vast met klittenband, zodat het ook niet los kan schieten, zoals bij normale dekentjes die ik er voorheen omheen wikkelde.

7.  Flesvoeding

Deze laatste is echt een must om in huis te hebben. Niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven of het duurt even voor de moeder genoeg melk kan produceren om de baby te voeden. Ik had zelf geen flesvoeding in huis gehaald bij de geboorte van mijn eerste kind. Ik had er ook totaal niet aan gedacht. Vanwege het feit dat zij prematuur was, moest zij worden bijgevoed met kunstvoeding. In het ziekenhuis kreeg zij voeding speciaal voor prematuren van Hero; dat zat in een klein potje en was vloeibaar. Toen ik thuis kwam, moest ik dus ook bijvoeden, maar dan de gewone nr. 1 flesvoeding van Hero. Ik had geen flauw idee hoe dit moest. Maar goed, even rustig de verpakking lezen, experimenteren met de warmte van het water en je wordt binnen no-time een flesvoedingsexpert. Maar op het moment dat je baby gilt van de honger, je al gefrustreerd bent, omdat je volgens het boekje eerst tevergeefs de borstvoeding hebt geprobeerd, heb je echt geen zin om ook nog even de gebruiksaanwijzing voor de flesvoeding door te lezen.
De meeste ouders gebruiken overigens Nutrilon voor hun baby, maar omdat mijn kinderen in het ziekenhuis al Hero hadden gekregen, wilde ik zelf daar niet op overstappen. Achteraf bleek Hero in prijs goedkoper te zijn dan Nutrilon, maar allebei waren erg slecht verkrijgbaar in de winkels, vanwege de ‘run’ op babyvoeding in de afgelopen jaren. Maar goed, hoe gemotiveerd je ook bent om borstvoeding te gaan geven als je kindje eenmaal geboren is, haal voor de zekerheid een pak flesvoeding in huis. Zolang het pak dicht blijft, mag je het (uiteraard met bon en binnen de termijn) nog retourneren.

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •